sreda, 17. april 2013


O SPREMEMBAH REFERENDUMSKE IN VOLILNE ZAKONODAJE




Protestna izjava I.

Predsednik državnega zbora je 3. 4. ob 17. uri sklical posvet s civilno družbenimi organizacijami in skupinami o temi v parlamentu že usklajenih sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi.
Proces organiziranja te razprave je šolski zgled sprevrnjenega razumevanje demokracije – sklican posvet je bil sklican potem, ko se je parlamentarna politika že poenotila, da bo posegla v ta zakon, ne da bi v to poenotenje vključila ljudi, ki so na množičnih protestih zahtevali nekaj popolnoma nasprotnega – namreč okrepitev elementov neposredne demokracije.
Povabljen je bil na primer voditelj civilnodružbene iniciative, ki je otroke, ki že živijo v istospolnih družinskih zvezah, s pomočjo ZLORABE referenduma, oropala pravice do drugega starša, vabljen je bil predstavnik nacionalistične desnice, povabljena pa ni bila niti ena ženska, niti kot strokovnjakinja, niti nobena organizacija, ki se leta bori za človekove pravice žensk.
Zgrožene smo nad nesposobnostjo izvoljenih predstavnikov ljudstva, ne samo da ne slišijo res glasno izraženega interesa ljudstva, ampak da celo ne prepoznajo, da je takšno ravnanje v nasprotju z njihovimi najbolj banalnimi interesi. Državnemu zboru, katerega legitimnost se je že nevarno stanjšala, jemljejo še zadnje ostanke legitimnosti.
Tudi progresivne ženske v Sloveniji imamo velik interes za prenovo demokracije in kot fizična večina, a kot politična manjšina, smo še posebej zainteresirane za okrepitev elementov neposredne demokracije. Obenem smo na lastni koži že večkrat izkusile, kako dvorezna je lahko neposredna demokracija in kako lahko ogrozi naše temeljne pravice. Še posebej pomembne se nam zdijo spremembe, ki bi onemogočile odločanje o človekovih pravicah na referendumu in preprečile poslankam in poslancem, da ta instrument zlorabijo za svoje medsebojne boje za izvršno oblast. Zavzemamo se tudi za resen razmislek o tem, kako okrepiti legitimnost referendumskega odločanja.
Ocenjujemo pa, da je politično nemoralno in v tem trenutku tudi nepotrebno, da bi na vrat na nos, v paniki, zaradi naraščajočega ljudskega gneva in v interesu potreb po vladanju z ukrepi uničevanja slovenske ekonomske suverenosti in socialne države, posegali v referendumsko pravico ljudi. Zato ostro nasprotujemo spreminjanju referendumske zakonodaje, s katero bi se še dodatno zmanjšala možnost ljudi, da neposredno odločamo o tistih vprašanjih, ki nam bistveno določajo pogoje našega vsakdanjega življenja. 

Protestna izjava II.

Predsednik državnega sveta je 9. 4. ob 9. uri sklical posvet na temo Slovenska ustava, volilni sistemi in uresničevanje neposredne demokracije.
Organizacija tega posveta je nov zgled ignorantskega odnosa do žensk: med dvanajstimi uvodničarji (po 10 minut) je bila samo ena uvodničarka! Na vprašanja, zakaj niso povabili več žensk, smo dobile odgovor, da ne bomo govorile o ničemer drugem, kot o kvotah!? Kot da progresivne ženske v Sloveniji, ki smo še zmeraj politična manjšina, ne bi imele velikega interesa za celovito prenovo in okrepitev demokracije, pa tudi znanja in idej, kako je to mogoče storiti.
Po drugi strani pa smo zgrožene, da je Državni svet med uvodničarje-strokovnjake povabil predstavnika nacionalistične desnice, katerega predlogi niso imeli nobene zveze s potrebno prenovo slovenske ustave, volilnega sistema in neposredne demokracije.
Nerazumevanje paritetne demokracije je osnova za zmotno mišljenje, da so samo kvote edini vzvodi za večjo uveljavitev žensk na mestih odločanja. Večinski volilni sistemi močno otežujejo boljšo zastopanost žensk v parlamentih. O tem pričajo statistike držav, kjer imajo take sisteme – Združenih držav, Velike Britanije in Francije. Potrdilo pa se je to tudi pri nas, z mnogo nižjim deležem izvoljenih svetnic v občinah, kjer se voli po večinskem volilnem sistemu. S kombiniranim volilnim sistemom bi se torej samo oddaljili od želenega razmerja 50:50. Nobenemu od moških uvodničarjev se to ni zdelo posebej pomembno, hkrati pa so nerealno poudarjali blagodate, ki bi jih bojda imeli volivci in volivke od mešanega volilnega sistema.
 V Sloveniji napočil čas, da se volilni sistem za volitve v državni zbor spremeni tako, da se odpravijo okraji, uvedejo liste po volilnih enotah na zadrgo in uzakoni, da mora na čelu vsake druge liste biti ženska. Nujno je tudi, da se poveča vpliv volivk in volivcev na izvolitev poslank in poslancev. To se lahko doseže z absolutnim preferenčnim glasom. Hkrati pa je treba resno poseči v zakonodajo o političnih strankah, kjer je treba okrepiti njihovo obveznost, da vpeljejo transparentne postopke evidentiranja in kandidiranja. Potreben je tudi poseg v zakon o financiranju strank in v zakonodajo, ki ureja organizacijo in financiranje volilne kampanje, ki zdaj omogoča, da strankam vlada denar in ne članstvo.. Naše predstavnice-strokovnjakinje, ki jih niste povabili med uvodne govorke in govorce, bi na tem posvetu tudi opozorile, kako naša država na področju političnega predstavništva žensk ne spoštuje obvezujočih mednarodnih dokumentov, npr. konvencije CEDAW, listin s Pekinške konference, itd.
V državnem svetu je med štiridesetimi člani samo ena ženska, kar o stanju demokracije v državi priča samo po sebi. Gibanje Nič več brez nas žensk zato predlaga, da državni svet pripravi posebno posvetovanje o nujnih spremembah volilnega sistema tudi za državni svet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar