ponedeljek, 25. marec 2013

O sovražnem govoru


15. 3. sva bili Sonja Lokar in Živa Vidmar v parlamentu, kjer je bila javna tribuna o sovražnem govoru. O govoru proti ženskam sta govorili Sonja Lokar in Metka Roksandič, o Romih samo Romi, škofovska konferenca pa, da manjšina nasiljuje večino. Govorci so se strinjali, da 297. člen govori predvsem v smislu kaljenja javnega reda in miru ter nestrpnosti, netenju sovraštva in nasilja, nekako pa so iz njega izpadle kategorije zaničevanja in ponižanja. Matevž Krivic je opozoril, da je kazenska represija razočarala, saj tožilstvo šteje za take delikte le, če se komu grozi ali če kdo spodbuja k nasilju. Vidi se, da je v naš pravni sistem vdrl ameriški pristop, ki v teh primerih brani samo državo ZDA. Zanimiva so bila poročila vrhovnega tožilstva, varuha čl. pravic, Spletno oko, Novinarsko častno razsodišče, policija (se ravna točno po zakonu, poniževanje in zaničevanje ni sovražni govor) in tistih, ki so govorili/-e o tem, da se s. g. širi iz parlamenta in političnih strank. Bolj ko se je redčilo poslušalstvo v dvorani, bolj so prihajali "krščanski" govorci in govorka, ki so začeli sovražno govoriti. Primož Zupan je začel razpredati o izviru sovražnega govora, ki da je Ustava, saj v 17. čl. zagovarja svetost življenja, v 55. čl. pa dovoljuje splav. Poslanec SDS Breznik je krivil za uničenje meščansko-krščanskih vrednot "lupenproletariat iz NOB". Obema je bila odvzeta beseda od predsedujoče Tamare Vonte. Sonja Lokar in Živa Vidmar sta nato zapustili parlament.
Na Tamaro Vonta se je po tem njenem odločnem preprečevanju zlorabe predstavitve mnenj o sovražnem govoru v parlamentu, ki sta ga poskusila izpeljati predvsem zgoraj omenjena (en kot zagovornik odprave pravice do svobodnega odločanja o rojstvih in drugi kot poslanec SDS, da bi ta sestanek spremenil v poglabljanje ideološkega razkola med dvema poloma v slovenski politiki) usul neverjeten plaz očitkov in brutalnih osebnih diskvalifikacij ter napadov. Vsako mero pa je presegel očitek, da je razpravljalca proti 55. členu v Ustavi, Tamara Vonta prekinila na osnovi osebne izkušnje! Vse vemo, da tu ne gre za Tamaro, gre za mnogo več: desni skrajneži poskušajo onemogočiti vsakogar, ki ima dovolj poguma, da se jim brezkompromisno postavi po robu, še posebej, če to naredi v kontekstu obrambe pravic šibkejših, ali v imenu zaščite politične kulture, v kateri ne sodi ideolosko demoniziranje drugače mislečih, v tem primeru pač pravic žensk, da odločamo o lastnem telesu, ali ljudi, ki so se borili za socialno pravičnost kot partizani in v preteklem obdobju ne vidijo samo njegovih slabih strani.
Pridružite se nam v izjavi za javnost v podporo Tamari Vonta in vsem, ki se trudijo dvigniti raven politične kulture v Sloveniji in ustaviti zanikanje in ogrožanje katerekoli od človekovih pravic z uporabo sovražnega govora.

Izjava o sovražnem govoru

Napredne ženske gibanja Nič več brez nas žensk obsojamo organizirano sramotilno kampanjo zoper predsednico komisije DZ za prošnje, pritožbe in človekove pravice, Tamaro Vonta.
Pozdravile smo njeno pobudo za predstavitev mnenj o sovražnem govoru v državnem zboru (15. marca 2013), kjer smo dobile priložnost ne samo predstaviti svoje izkušnje in jih izmenjati z drugimi, ampak tudi dati in slišati predloge drugih, kako izboljšati stanje, ki je vse prej kot dobro. To stanje se celo poslabšuje, zlasti v anonimnih izjavah nestrpnežev v socialnih omrežjih, a tudi zaradi upada občutljivosti za sovražni govor v javnih občilih in zlasti zaradi neprimernih izjav in ravnanj mnogih najbolj odgovornih političnih osebnosti v parlamentarnih strankah, parlamentu in v vladi. Strinjamo se, da se sovražni govor bohoti tudi zato, ker premalo odločno delujejo tiste institucije, ki bi ga morale preprečevati in kaznovati.
Sklicateljica te predstavitve mnenj v DZTamara Vonta, je tudi z načinom vodenja tega dogodka dokazala, da je mislila resno in da se je po svojih najboljših močeh zavzela za dvig politične kulture v parlamentu in proti zlorabi dogodka, ki naj bi omejil sovražni govor in okrepil spoštovanje človekovih pravic, ne pa nasprotne cilje. Svobodno odločanje o rojstvih otrok je ustavno zavarovano. Predstavljati to svoboščino kot izvirni greh sovražnega govora, je napad na to svoboščino, je dejansko sovražni govor proti pravici žensk, da same odločamo o svojem telesu. Kriviti partizane in socialistični sistem za današnji sovražni govor v politiki je ravno tako sovražni govor. Uperjen je zoper vse ljudi, ki so Slovenijo osvobodili okupatorjev in proti vsem, ki v socialističnih časih ne vidimo samo tistega, kar ni bilo dobro.
Tako pogumno in dosledno bi moral ravnati vsakdo na njenem mestu. Tako bi se končno vzpostavila pravila resnično demokratične politične polemike, v kateri je sogovornik spoštovanja vreden sogovornik in ne sovražnik, ki ga je treba zmerjati, poniževati in moralno izničevati. Zato poslanki Tamari Vonta izrekamo svojo podporo in najodločneje obsojamo organizirano zmerjalno kampanjo, ki se je dvignila proti njej in v kateri so bile prekoračene meje čisto preproste, vsakdanje vljudnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar