nedelja, 24. marec 2013

Manifest: Nič več brez nas žensk


Kdo smo?
Smo ženske, ki se počutimo ponosne dedinje 150-letnega razvoja naprednih ženskih gibanj v Sloveniji. S temi gibanji smo si priborile: pravico do izobrazbe za vse poklice, pravico do enako plačanega dela, splošno volilno pravico, pravico do odločanja o lastnem telesu in socialno državo, ki nam sploh omogoča uresničevanje teh pravic. V teh gibanjih smo se osamosvajale od moške nadvlade v javnem in zasebnem življenju, s strani cerkve in nedemokratične države.
Smo ženske, ki se počutimo odgovorne, da izborjene pravice in pridobitve ne samo zavarujemo, ampak tudi razširimo, nadgradimo in predvsem udejanjamo.
Kako razumemo krizo?
EU in Slovenija z njo sta se ujeli v past oblike kapitalizma, v katerem odločanje o porabi ustvarjenega družbenega bogastva prehaja od demokratično izvoljenih oblasti in drugih subjektov demokratičnega odločanja (stranke, socialni partnerji, nevladne organizacije) na mednarodne in zasebne finančne institucije, nadnarodne korporacije in naddržavne oblastne strukture, ki odločajo v interesu ekonomsko najmočnejših držav in drugih subjektov. Gre za prikrito prenašanje – in kopičenje – ekonomske ter politične moči na nosilce, ki nimajo demokratične zakonite podpore. Večina svetovnega prebivalstva je vedno bolj revna in prepuščena samovolji tanke plasti oblastnikov, oz. finančno-gospodarske oligarhije, ki je tej večini ukradla demokracijo, pravno in socialno državo, jo s tem oropala človeškega dostojanstva ter človeka vredne sedanjosti in prihodnosti.
Slovensko obliko tega procesa zaznamujejo: partitokracija, z drugimi državami neprimerljiva in krivična denacionalizacija, tajkunizacija, sistemska korupcija, kar vse vodi v uničevanje ekonomske osnove celotne družbe, v vsestransko nazadovanje in nesamostojnost ter v neokolonialno dolžniško odvisnost. Kultura, za razliko od sveta kulturne industrije in šovbiznisa, ki ne služi finančnim ali kapitalskim donosom, je postala dekle te družbe, neodpravljive posledice pa lahko občutimo vsak dan ne le na področju etike ali estetike, temveč na vseh nivojih družbenega življenja.
Krog žrtev se širi že več kot dve desetletji, ob izbruhu finančne krize in svetovne recesije po letu 2008 pa je posledice spoznala in občutila velika večina ljudi. Kljub številnim glasovom, ki javno in legitimno izražajo željo po drugačnih trendih družbenega razvoja, vključno z ekonomskim, pogrešamo vizijo, ki bi upoštevala nujo preseganja obstoječe temeljne delitve po spolu, ki botruje vladajočim destruktivnim idejam o »pravem« napredku.
Kako razumemo proteste?
Upor proti ekonomskemu in političnemu razlaščanju ter nenehnemu zastraševanju je spodbudil množične proteste in pripeljal ljudi na ulice. To, kar danes imenujemo vseslovenska vstaja, je boj različnih sindikatov, gibanj, interesnih skupin, pobud, množice osiromašenih in ponižanih ljudi, pa tudi družbeno uveljavljenih ter prej prezrtih ali utišanih ustvarjalnih posameznic in posameznikov proti zlorabam pravne države, demokratičnih institucij, tudi strank, prav tako pa tudi zoper nekatere medije, ki pogosto prikrivajo resnične vsebine in posledice tega procesa.
Skupaj z drugimi podobno mislečimi skupinami se zavzemamo za:
1. pravno državo, ki varuje vse univerzalne, nedeljive in neodtujljive človekove  pravice in omogoča njihovo dejansko uveljavljanje;
2. socialno državo, ki v skupno dobro vključi vse storitve in dobrine, ki omogočajo, da se posameznik oz. posameznica enakopravno in ustvarjalno vključi v družbo,
3. za demokracijo, v kateri imamo ljudje dejansko možnost: – da družbena vprašanja in zahteve obravnavamo v temeljnih oblikah družbenega organiziranja (bivalnih, delovnih skupnostih in drugih); – da se glede zagotavljanja pogojev za življenje in delo odloča v demokratično izvoljenih organih, ne pa v strankarskih vrhovih; – da državljani in državljanke neposredno sodelujemo pri oblikovanju meril za kandidatke/kandidate, oblikujemo nabor kandidatk/kandidatov in na tako oblikovanih listah poimensko izvolimo svoje predstavnice/predstavnike, ter da ves čas dejavno vplivamo na njihovo delo, preverjamo njihovo odgovornost in jim po potrebi izrazimo nezaupnico.
Ozaveščene ženske v Sloveniji se pridružujemo vstajniškemu gibanju na sebi lastni osnovi. Hočemo temeljni razmislek o t. i. moških vrednotah, ki poganjajo svet (in jih zagovarjajo in udejanjajo tako moški kot ženske) ter se skozi pripoznanje vloge in potencialov žensk zavzemamo za prevrednotenje vrednot v delovanju pravne in socialne države ter za demokracijo po meri tudi najbolj ranljivih družbenih skupin. Zato predvsem zahtevamo:
1. Enako zastopanost žensk in moških v vseh organih javnega, ekonomskega in političnega odločanja – takojšnjo uvedbo paritetne demokracije.
2. Trajnostni razvoj Slovenije, ki izvira in vlaga v naravo in ljudi.
3. Univerzalno, vsem enako dostopno ter kakovostno zdravstveno in socialno varstvo.
4. Izboljšanje družinske zakonodaje z upoštevanjem novejših družinskih oblik.
5. Konec nadomeščanja socialne države z zasebno dobrodelnostjo, zato dvig socialnih prejemkov in minimalnih plač na raven, ki zagotavlja človeka vredno preživetje – ali nove oblike finančnega zagotavljanja dostojnega življenja s strani države.
6. Ureditev delovnih pogojev, tj. prepoved nadur, skrajšanje delovnega časa in ustvarjanje novih delovnih mest, tudi z uvajanjem ekonomskih dejavnosti, ki poslujejo brez dobička, ter odpravo prožnih/negotovih oblik dela, ki dejansko najbolj prizadenejo ženske in cele družine.
7. Ureditev delovnih pogojev samozaposlenih v kulturi ali novinarstvu, zagotovitev splošnih delovnih, socialnih in finančnih standardov pri tej obliki (samo)zaposlitve.
8. Zagotavljanje svobodnega vstopa v izobraževalni proces na sekundarni in terciarni ravni pod enakimi pogoji vsem, ne glede na družbeni sloj in ekonomski razred.
9. Takojšnjo odpravo vseh zakonov in predpisov, ki dopuščajo dejansko kršenje ustavnega načela ločitve verskih skupnosti od države.
Kako bomo delovale?
Napredne ženske v Sloveniji se pridružujemo vstajniškemu gibanju in združujemo vse svoje potenciale za sooblikovanje alternativnih odgovorov na ekonomsko, socialno, kulturno-etično in družbeno-politično razsežnost te krize. Da bi zavarovale miren izhod iz te krize, bomo s svojo prisotnostjo pomnožile vrste vstajnic in vstajnikov, s svojimi predlogi bogatile iskanje alternativ in tudi znotraj vseh institucij, kjer že delujemo, poskušale te institucije preoblikovati tako, da bodo začele služiti dejanskim potrebam večine (99 %) ljudi.
Ena tranzicija brez ustrezne zastopanosti žensk v javnem življenju nas je drago stala. Nič več brez nas! Naša moč je v naši odločenosti, da ubranimo demokracijo tako, da na novo opredelimo politično odgovornost za javno dobro in pri tem prevzamemo pobudo. Naša moč je v našem znanju, naša moč je v našem številu! Pokažimo to moč, pridružite se nam! Ne o nas, ne za nas, ne brez nas! Z nami!

Ni komentarjev:

Objavite komentar