nedelja, 24. marec 2013

Ništa bez žena


Manifest: Ništa više bez nas žena!

Ko smo?
Mi smo žene, ponosne naslednice stopedesetgodišnjeg razvoja naprednih ženskih pokreta u Sloveniji. U naprednim pokretima smo se izborile za pravo obrazovanja za sve pozive, pravo jednako plaćenog rada, opšte glasačko pravo,  pravo odlučivanja o sopstvenome telu i socijalnu državu koja nam je omogućila ostvarenje tih prava.  U naprednim pokretima smo se oslobodile muške prevlade u javnom i privatnom životu, uticaja crkve i nedemokratskog državnog sistema.
Kao žene, osećamo odgovornost da izborena prava ne samo sačuvamo, nego da ih i raširimo, nadgradimo i pre svega - ostvarimo.

Kako razumemo krizu?
EU i Slovenija  sa njom su se uhvatile u zamku oblika kapitalizma u kojem odlučivanje o trošenju ostvarenog društvenog bogatstva prelazi od demokratski izabrane vlasti i drugih subjekata demokratskog odlučivanja  (stranke, socijalni partneri, nevladine organizacije)  na međunarodne i privatne finansijske institucije, multinacionalne korporacije i naddržavne strukture vlasti: one odlučuju u interesu ekonomski najmoćnijih država i drugih subjekata. Reč je o prikrivenom prenošenju i nagomilavanju ekonomske moći u rukama nosilaca  koji nemaju demokratske zakonske podrške.  Većina stanovnika sveta sve više osiromašuje  i prepuštena je samovolji tankoga sloja vlasti odnosno finansijsko-privredne oligarhije koja je većini ukrala demokratiju, pravnu i socijalnu državu i lišila je ljudskog dostojanstva i čoveka vredne  sadašnjosti i budućnosti.
Slovenačku verziju tog procesa odlikuju partitokratija, u poređenju sa drugim državama neprimerna i kriminalna denacionalizacija, tajkunizacija, sistematska korupcija, i sve to vodi u uništavanje ekonomske osnove celokupnog društva, u sveopšto nazadovanje i nesamostalnost, konačno u novokolonijalnu dužničku zavisnost. Kultura, koja za razliku od sveta kulturne industrije i šou-biznisa ne služi finansijskim i kapitalskim prihodima, postala je sluškinja takvog društva, a nepopravljive posledice toga osećamo ne samo u području etike i estetike, već na svim nivoima društvenog života.
Krug žrtava se širi već više od dvadeset hodina, a od provale finansijske krize i svetske recesije posle 2008, posledice je pretrpela i osetila velika većina ljudi. Uprkos mnogim glasovima koji javno i legitimno izražavaju želju za drugačijim pravcima društvenog razvoja, uključujući i ekonomski, još uvek nam nedostaje nužna vizija prevazilaženja postojeće temeljne podele po rodu, osnove vladajućih destruktivnih ideja o "pravom" napretku.

Kako razumemo proteste?
Otpor protiv ekonomsog i društvenog razvlašćivanja i stalnog zstrašivanja je izazvao masovne proteste i isterao ljude na ulice. To što danas nazivamo opšteslovenačkim ustankom
je borba mnogih različitih sindikata, pokreta, interesnih grupa, inicijativa, mase osiromašenih i poniženih ljudi, uz njih i dosta društveno priznatih, ali zapostavljenih i utišanih stvaralaca i pojedinaca, žena i muškaraca,  protiv zloupotreba države prava, demokratskih institucija, pa i stranaka,  uz to i borba protiv nekih medija koji suviše često skrivaju istinu i posledice štetnih društvenih procesa.

Zajedno sa drugim grupama koje misle slično, zauzimamo se za:

1. državu prava, koja čuva sva univerzalna, nedeljiva i neotuđiva čovekova prava i omogućava njihovo puno ostvarivanje;
2. socijalnu državu, koja u zajednički posed uključuje sve usluge i bogatstvo, osnovu za pojedinačno ravnopravno i stvaralačko uključivanje u društvo; 
3. demokratiju, u kojoj svi imamo stvarnu mogućnost: - da društvena pitanja i zahteve postavljamo u osnovnim oblicima društvenog organizovanja (boravak, radna grupa i drugi); - da se o ostvarivanju uslova za život i rad odlučuje u demokratski izabranim organima, ne u stranačkim vrhuškama; - da građanke/građani i  svi stanovnici države neposredno sudeluju u određivanju merila za kandidatkinje/kandidate, u sastavljanju glasačkih spiskova, i da sa tih spiskova biraju poimenice svoje predstavnice/predstavnike, tako da vse vreme utiču na njihov rad, proveravaju njihovu odgovornost i po potrebi im izražavaju nepoverenje.

Mi, osvešćene žene u Sloveniji, priružujemo se ustaničkom pokretu na svoj način. Hoćemo da se temeljito razmisli o takozvanim muškim vrednostima koje "pokreću svet" (koje zastupaju i ostvaruju i muškarci i žene), i da se preko prepoznavanja uloge i potencijala žena zauzmemo za ponovno vrednovanje u delovanju pravne i socijalne države, a za demokratiju po meri svih, i najugroženijih društvenih grupa. Zato pre svega zahtevamo:

1. jednaku zastupljenost žena i muškaraca u svim organima javnog, ekonomskog i političkog odlučivanja - odmah uvođenje paritetne demokratije po društvenom rodu.
2. trajno zasnovan razvoj Slovenije, koji izvire iz, i ulaže u prirodu i ljude.
3. opšte, svima podjednako dostupno i kvalitetno zdravstveno i socijalno osiguranje.
4. poboljšanje porodičnog zakonodavstva sa poštovanjem novih porodičnih oblika.
5. kraj zamenjivanja socijalne države privatnom filantropijom, i u tome cilju podizanje socijalnih dodataka i minimalnih plata na ravan koja osigurava čoveka vredan život - ili nove oblike državne finansijske garancije dostojnog života.
6. uređivanje radnih uslova samozaposlenih u kulturi i novinarstvu, garantovanje opštih radnih, socijalnih i finansijskih standarda u svim oblicima samozapošljavanja.
7. opšte uređivanje radnih uslova, dakle zabranu dodatnih sati, skraćenje radnog vremena i stvaranje novih radnih mesta uvođenjem ekonomskih delatnosti koje mogu poslovati i bez dobitka, ukidanje privremenh i nesigurnih oblika rada, koji ponajviše pogađaju žene i cele porodice.
8. obezbeđenje slobodnog dostupa u obrazovni proces na sekundarnoj i tercijarnoj ravni za sve i pod jednakim uslovima, bez obzira na društveni sloj i ekonomski položaj.
9. odmah ukidanje svih zakona i propisa koji dopuštaju realno kršenje ustavnog načela odvojenosti verskih grupa od države.

Kako ćemo delovati?
Mi, napredne žene u Sloveniji pridružujemo se ustaničkom pokretu i sjedinjujemo sve svoje moći da bismo zajedno oblikovale alternativne odgovore na ekonomske, kulturno-etičke i društveno-političke dimenzije i oblike krize. Svojim prisustvom ćemo umnožiti redove ustanica i ustanika kako bismo osigurale miran izlaz iz krize, a svojim predlozima ćemo bogatiti traženje alternativa. Unutar institucija u kojima već radimo pokušaćemo da ih preoblikujemo iznutra, tako da počnu služiti pravim potrebama većine (99%) ljudi. 

Jedna tranzicija bez odgovarajuće zastupljenosti žena nas je već skupo koštala. Ništa više bez nas! Naša moć je u našoj odlučnosti da odbranimo demokratiju i to tako da ponovo uvedemo političku odgovornost za javno dobro. U tome preuzimamo inicijativu.

Naša moć je u našem znanju, naša moć je u našem broju! Pokažimo je, pridružite nam se u tome! Nije reč o nama, ni za nas: samo nikako bez nas! Sa nama!

Ni komentarjev:

Objavite komentar